обезопасяване на пешеходна пътека в софия

СЕПТЕМВРИ 2019 / СОФИЯ

Септември 2019

София

Паркирането непосредствено преди пешеходна пътека е изключително опасно за безопасността на пресичащите, защото се ограничава видимостта към тях. Това е особено валидно за райони, в които пешеходния трафик е голям и се състои от много деца. В общия случай маркировката, забраняваща паркирането не се спазва и е недостатъчна за спряване с проблема.

Пешеходната пътека на бул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Осогово“ в София е част от маршрута на пешеходци до Mall of Sofia, училище и две детски градини. Инцидентите с пресичащи са чести, основно заради ограничената видимост на водачите към тях и натискането на спирачките в момент, в който е вече късно.

За да подобрим безопасността, съвместно със Столична община, ограничихме паркирането преди пешеходната пътека с гъвкави стълбчета NOVA. Те служат за делинеатор, като отделят площта забранена за паркиране. Изключително еластични са – няма опасност от счупване или скъсване и в същия момент няма да наранят автомобил, ако се наложи да премине върху тях.

Положихме и противохлъзгаема маркировка с ярък червен цвят от двете страни на пешодната пътека за да увеличим коефициента на сцепление и намалим спирачния път в екстремни ситуации.